Vlaginstructie Koningsdag
Op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag met een oranje wimpel gehesen. En dat geldt ook voor de verjaardagen van koningin Máxima (17 mei), prinses Beatrix (31 januari) en troonopvolgster Catharina-Amalia (7 december). Bij alle andere gelegenheden wordt er zonder oranje wimpel gevlagd. Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie (zoals geboorte, huwelijk, overlijden), kan een speciale vlaginstructie afgekondigd worden.
Verder wordt er natuurlijk gevlagd op de nationale dodenherdenking op 4 mei, Bevrijdingsdag op 5 mei. Net als op Veteranendag op de laatste zaterdag in juni, het formele einde van de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus en Koninkrijksdag op 15 december.

Prinses Alexia en Ariane

Op de verjaardag van prinses Alexia (26 juni) en prinses Ariane (10 april) hoeft er niet gevlagd te worden. Ze zijn nog niet opgenomen in de vlaginstructie, omdat ze niet de eerstvolgenden in de troonopvolging zijn. Prinses Amalia is dat wel en dus komt haar naam wel voor in de vlaginstructie.

Uitgebreid of beperkt vlaggen

Er is sprake van ‘uitgebreid vlaggen’ en ‘beperkt vlaggen’. Bij uitgebreid vlaggen wordt de vlag uitgestoken op alle rijksgebouwen. Bij beperkt vlaggen wordt de vlag alleen uitgestoken van de hoofdgebouwen van de ministeries en instellingen als de Kamers der Staten-Generaal, de Raad van State, de Nationale ombudsman en de Hoge Raad der Nederlanden.
Beperkt vlaggen gebeurt op Koninkrijksdag en op de verjaardagen van koningin Máxima, prinses Beatrix en de Prinses van Oranje, Amalia.
Koningsdag is een nationale feestdag wat betekent dat Koningsdag een vrije dag is, reden temeer om de vlag buiten te hangen en de bloemetjes buiten te zetten.